Retro Stories

Μπάγερν Μονάχου: Η βαυαρική «μηχανή» συμπλήρωσε 122 χρόνια παρουσίας και ανέκαθεν δεν αφήνει περιθώριο στις ελληνικές ομάδες! (video)

Μπάγερν Μονάχου: Η βαυαρική «μηχανή» συμπλήρωσε 122 χρόνια παρουσίας και ανέκαθεν δεν αφήνει περιθώριο στις ελληνικές ομάδες! (video)
Τρόπαια, πρωταθλήματα, ευρωπαϊκές διακρίσεις, παγκόσμιοι σταρ, γκρίνια, δόξες. Στην Μπάγερν Μονάχου έχουν ζήσει τα πάντα και σπουδαίοι αστέρες του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος, έχουν φορέσει τη φανέλα της. Είναι πολλά τα 122 χρόνια ζωής για ένα από τα κορυφαία κλαμπ του κόσμου...
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Ακριβώς το 1900, στα τέλη Φεβρουαρίου, ιδρύεται η Μπάγερν Μονάχου. Τόπος συνάντησης των πρώτων 18 μελών της, το εστιατόριο “Gisela”. Εκεί υπεγράφη η συμφωνία για την οργάνωση ενός εκ των κορυφαίων κλαμπ παγκοσμίως. Μπάγερν η επωνυμία της. Βαυαρία δηλαδή. Η ισχυρή πλευρά της πολιτείας αποδείχτηκε ακόμα και στη συγκεκριμένη επιλογή.

Εκ των ποδοσφαιριστών της που αφίχθησαν νωρίς στο Μόναχο, ο Κουρτ Λάνταουερ. Θρυλική μορφή στις αρχές της πορείας της Μπάγερν. Διετέλεσε τέσσερις φορές πρόεδρος από το 1913 έως το 1951. Το πρώτο γήπεδό της δημιουργήθηκε το 1907 στη Leopoldstrasse, για να μετακομίσει το 1925 στo «Grünwalder Stadion». Εκεί διεξήχθη ακόμα και αγώνας Μπάσκετ το 1956 μπροστά σε 25.000 φίλους του αθλήματος. Ολυμπιακό Στάδιο Μονάχου, Allianz Arena. Τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, αμέτρητα πρωταθλήματα, το χαμένο Champions League το 1999, ο θρίαμβος στον εμφύλιο με την Ντόρτμουντ στο Wembley το 2013 και η πρόσφατη κατάκτηση του κορυφαίου τροπαίου το 2020.

Αν πρόκειται για αγωνιστικές επιτυχίες και ονόματα, από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε. Στην πορεία της, πάντως, ανά τα χρόνια, η Μπάγερν επιβεβαίωσε πολλάκις την υπεροχή της έναντι των ελληνικών ομάδων. Ακόμα και στα πρόσφατα μεταξύ τους ματς, οι Βαυαροί δεν άφησαν περιθώρια για ελπίδα στα κλαμπ μας. Επί της ευκαιρίας των 122 ετών της Μπάγερν, ας θυμηθούμε τις κόντρες της με τις ομάδες από τη χώρα μας, με το αήττητο σερί να φτάνει τα 13 παιχνίδια και ο απολογισμός είναι 11 νίκες και δύο ισοπαλίες.

Ο ΠΑΟΚ πιο κοντά απ’ όλους το 1983/84!

Το θαύμα κυνήγησε κόντρα στη μεγάλη αντίπαλό του ο ΠΑΟΚ. Και βρέθηκε πιο κοντά απ’ όλους για να γράψει ιστορία. Την οποία ούτως ή άλλως φρόντισε παρ’ ολίγον να αλλάξει, αλλά εν τέλει χρειάστηκε ένα... πέναλτι για να αποκλειστεί. Σεζόν 1983-84, δεύτερος γύρος του Κυπέλλου UEFA. Το φαβορί ξεκάθαρο. Ο Παλ Τσέρναι, ωστόσο, στον πάγκο του ΠΑΟΚ είχε αντίθετη άποψη. 0-0 το πρώτο ματς στην Τούμπα. Ρεβάνς στο Μόναχο. Άλλη μία τυπική διαδικασία για την παρέα των Ρούμενιγκε, Χένες, Λέρμπι, Πφαφ, με οδηγό τον θρυλικό Ούντο Λάτεκ; Λάθος...



Μάχη μέχρι εσχάτων. Ηρωική προσπάθεια και 0-0 ο κανονικός αγώνας. Η χαμένη ευκαιρία του Κυριάκου Αλεξανδρίδη στην παράταση στέλνει το ματς στη διαδικασία των πέναλτι. Ήταν η στιγμή του ΠΑΟΚ να ολοκληρώσει το θαύμα. Είχε αντέξει 210 λεπτά. Απέναντι στη μεγάλη Μπάγερν. Ακόμα και στα πέναλτι το ραντεβού της θα είχε στεφθεί με επιτυχία. Ο Άγγλος ρέφερι, Άρθουρ Ρόμπινσον δεν τον άφησε. Διέταξε τρεις φορές την εκτέλεση του πέναλτι από τον Κλάους Άουγκενταλερ, που αστόχησε δις και η τρίτη ήταν η φαρμαρκερή απέναντι στον Μλάντεν Φορτούλα.

latte.jpg

Πρώτη κόντρα με τον Παναθηναϊκό...

Αν θέλουμε να δούμε την πρώτη κόντρα της Μπάγερν με ελληνική ομάδα, ανατρέχουμε στη σεζόν 1967-68. Πρώτος γύρος στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στη Βαυαρία για τη μάχη κόντρα στην ισχυρή Μπάγερν, η οποία, ωστόσο, τότε δεν είχε ανέβει τα σκαλιά της κυριαρχίας στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός, με τη «χρυσή» φουρνιά του τότε, δεν δικαίωσε στις προσδοκίες. Το 0-3 στο ημίχρονο στο πρώτο ματς, μετετράπη σε 0-5 έως το τέλος της παρτίδας, με τον Τάκη Οικονομόπουλο να κρατάει το σκορ σε αυτό το επίπεδο.



Η ρεβάνς στο «Απόστολος Νικολαΐδης» ήταν πιο αμφίρροπη, με τον ΠΑΟ να στέκεται όρθιος και να ισοφαρίζει το γκολ του Γκερντ Μίλερ (8’), με τον Καλαιτζΐδη (68’). Παρά τις προσπάθειες των «πρασίνων», η Μπάγερν πήρε νέα νίκη με το γκολ του Κούλμαν στο 89’.

Πλούσια παράδοση με τον Ολυμπιακό!

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έχει αντιμετωπίσει πολλάκις την Μπάγερν. Μάνι-μάνι δύο φορές από το 2015 και μετέπειτα. Μόνο ήττες μετρούν οι «ερυθρόλευκοι» σε έξι παρτίδες, με τη διαφορά των γκολ να είναι στο 19-4!

Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών η πρώτη τους κόντρα. Σεζόν 1980-81. Το αρχικό ραντεβού δόθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης». Κάζιμιρ Γκόρσκι εναντίον Παλ Τσέρναϊ. Εν τέλει, μεγάλη η διαφορά, το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Γιάννης Κυράστας, τότε αρχηγός των «ερυθρολεύκων». Ήττα 2-4 και 0-3 σε διπλές αναμετρήσεις.



Πιο πρόσφατα, το 2015-16 για το Champions League, οι μάχες των ομίλων κόντρα στην αρμάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν εμπεριείχε ίχνος ελπίδας για τους «ερυθρολεύκους». Μόνο η πρώτη κόντρα στο «Γ. Καραϊσκάκης» φαντάζει αμφίρροπη, παρά το 0-3. Στο Μόναχο όλα ήταν πιο ξεκάθαρα (0-4).





Συναντήθηκαν ξανά στους ομίλους τη σεζόν 2019-20, οπότε και η Μπάγερν κατέκτησε το τρόπαιο. Μετά τον ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός έφτασε πιο κοντά από ποτέ να «πληγώσει» την ομάδα του Νίκο Κόβατς. Δεν ήταν σε καλό μομέντουμ τότε η βαυαρική αρμάδα. Γκρίνιες, κακές σχέσεις μεταξύ... όλων. Η ευκαιρία του Ολυμπιακού. Την άρπαξε από τα μαλλιά με τον Ελ Αραμπί (23’). Άφησε ελάχιστα εκατοστά στον Λεβαντόφσκι και αυτός γύρισε μόνος του το παιχνίδι (34’, 62’). Ο Τολισό το 1-3 στο 75’, αλλά ο Γκιγιέρμε μείωσε στο 79’ (2-3). «Χρυσή» ευκαιρία με τον Ποντένσε στο 87’. Χαμένη...



Ο Χάνσι Φλικ ήταν στον πάγκο της Μπάγερν στη ρεβάνς. Ο Ολυμπιακός αντιστάθηκε, αλλά δέχτηκε ξανά δύο γκολ από τους Λεβαντόφσκι (69’) και Πέρισιτς (89’). Έξι ματς, έξι ήττες για τους Πειραιώτες κόντρα στην Μπάγερν.

ALKISALLIANZ.jpg

Οι διπλές μάχες με την ΑΕΚ - Αξιόμαχη μεν, ηττημένη δε!

Η σεζόν 2018-19 έφερε την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League. Άλλη μία πρόσφατη κόντρα με ελληνική ομάδα. Ήταν η 4η διαφορετική που αντιμετωπίζει από την Ελλάδα η Μπάγερν. Οι ρόλοι ήταν ξεκάθαρα μοιρασμένοι. Φαβορί οι Βαυαροί του Νίκο Κόβατς απέναντι στο συγκρότημα του Μαρίνου Ουζουνίδη. Back to back παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες.

ROBBEN_1.jpg

Στην 3η αγωνιστική, η αναμέτρηση στο Ολυμπιακό Στάδιο επεφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη για τους φίλους του «Δικεφάλου». Το στήσιμο από πλευράς ομάδας του Ουζουνίδη ήταν εξαιρετικό και η Ένωση άντεξε μέχρι το 60’. Στη συνέχεια, το διπλό χτύπημα των Μαρτίνεθ (61’) και Λεβαντόφσκι (63’) την έριξε από τον 7ο ουρανό, μένοντας με άδεια χέρια.



Δύο εβδομάδες αργότερα, η ρεβάνς της «Αλιάντς Αρένα». Μία από τα ίδια. Κυριαρχοί μεν για τους Βαυαρούς, αξιόμαχη εμφάνιση δε για την ΑΕΚ. Ορισμένα λάθη, μαζί με την ατομική ποιότητα του φαβορί, «μίλησαν». Με πέναλτι βέβαια το 1-0 με τον Λεβαντόφσκι στο 31’. Αχρείστο. Το 2-0 ο ίδιος ο αρχισκόρερ στο 71’.

Καμία τύχη ο Άρης, έρμαιος του Λούκα Τόνι!

Ίσως η πιο μονόπλευρη αναμέτρηση ελληνικής ομάδας με το μεγαθήριο από το Μόναχο, αποτέλεσε η κόντρα του με τον Άρη. Οι Θεσσαλονικείς του Ντούσαν Μπάγεβιτς κληρώθηκαν τη σεζόν 2007-08 στον ίδιο όμιλο του Κυπέλλου UEFA. Μονά παιχνίδια τότε, σε όμιλο των 5 ομάδων. Η αναμέτρηση διεξήχθη στο Μόναχο, με την Αλιάντς Αρένα μόλις να έχει φορέσει τα καλά της.



Εφιαλτικό βράδυ. Ο Κώστας Χαλκιάς λύγισε από το άγχος και πρόσφερε αρκετά γκολ στην ομάδα του Ότμαρ Χίτσφελντ. Οι Καν, Λούσιο, Λαμ, Ζε Ρομπέρτο, Σβάινσταϊγκερ, Ριμπερί, Κλόζε, Τόνι έκαναν πάρτι. Καρέ τερμάτων ο Τόνι (25’, 38’, 64’, 66’), από ένα οι Λελ (78’) και Λαμ (81’). Βραδιά για να ξεχαστεί άμεσα ήταν αυτό το παιχνίδι.

Γενέθλια χωρίς να μοιράσει δώρα στους Έλληνες!

Η Μπάγερν έγινε 122 ετών. Ένα από τα πλέον ιστορικά κλαμπ της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως. Μετρά θριάμβους και πάμπολλες επιτυχίες. Οι αποτυχίες είναι και αυτές στο παιχνίδι. Εντούτοις, βρέθηκε τόσες και τόσες φορές στην κορυφή που τα... αστέρια στη φανέλα της τα λένε όλα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0